Valér
-2 °C
0 °C

PSZÁF-jóváhagyás a Matáv EPT-ajánlatára

Napi Online
2002.03.12. 08:48
A PSZÁF jóváhagyta a Matávnak az Első Pesti Telefontársaság Rt.-re tett nyilvános vételi ajánlatát - derül ki a Magyar Tőkepiacból. A Matáv az EPT valamennyi tulajdonában nem levő névre szóló törzsrészvényére, illetve névre szóló osztalékelsőbbségi részvényére ajánlatot tett február végén. A felügyeleti jóváhagyás után 30 napig élő ajánlatban a Matáv névértéket kínál az EPT-papírokért - ez a törzsrészvények és az A sorozatú elsőbbségi papírok esetében 1700, a B sorozatú osztalékelsőbbségi papíroknál 16 300 forintot jelent.

A Matáv mostani ajánlata az első eset, amikor a többségi tulajdonosnak azért kellett nyilvános vételi ajánlatot tennie egy nyilvános társaság részvényeire, hogy újra élhessen szavazati jogaival - írta az ajánlat megtételekor a NAPI Gazdaság. A Matáv részvényesi jogait a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még tavaly decemberben függesztette fel, mivel a pénzügyi tárgyú törvényeket módosító törvény hatálybalépése után a Matáv úgy növelte már 25 százalék feletti befolyását a cégben, hogy figyelmen kívül hagyta a szigorúbbá vált take-over szabályozás előírásait.

A felügyeleti határozat válaszút elé állította a Matávot: szavazati jogai visszaszerzéséért vagy nyilvános ajánlatot tesz, vagy leszorítja befolyását az EPT-ben. A Matáv ezek után annyival csökkentette tulajdoni részesedését az ajánlat előtt, hogy akkor se kerüljön 90 százalék fölé az EPT-ben, ha minden külső részvényes felajánlja papírjait. Ha ugyanis a 90 százalék fölé csúszna, akkor a Matávnak a maradék részvényeket a saját tőkével megegyező értéken kellene megvásárolnia. Ez pedig az utolsó közgyűlés által is jóváhagyott mérleg szerint meghaladná a névérték 150 százalékát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!