Árpád
-2 °C
4 °C

Februárban 6,2 százalékos volt az éves infláció

MTI
2002.03.12. 11:15
A fogyasztói árak februárban 1,0 százalékkal haladták meg a januári, és 6,2 százalékkal a 2001 februári szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek drágulása 0,32 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,31 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,17 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,15 százalékkal, a háztartási energiáé 0,14 százalékkal járult hozzá az előző hónaphoz viszonyított áremelkedéshez.

Egy hónap alatt az átlagos mértéket meghaladóan, 5,7 százalékkal drágultak az idényáras élelmiszerek, 3,5 százalékkal a tej, 3,4 százalékkal az étolaj, 2,8 százalékkal a sajt, 2,6 százalékkal az iskolai étkezés. Csökkent viszont 2,8 százalékkal a tojás, 2,5 százalékkal a sertéshús és 2,1 százalékkal a baromfihús ára.

A szezonvégi akciók következtében csökkentek a ruházkodási termékek árai. Az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportban az átlagosnál kisebb volt az áremelés, a járműüzemanyagok ára 1,9 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia körében az árak az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Ezen belül kiemelkedő volt a sör 2,8 százalékos és az elektromos energia 4,0 százalékos árnövekedése.

A szolgáltatások átlagos mértékű drágulásán belül a postai szolgáltatások 7,1 százalékkal, a szemétszállítás 3,5 százalékkal került többe, mint 2002. januárban.

2001. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagot meghaladóan emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a ruházkodási cikkek 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.

A szolgáltatások átlag feletti áremelkedésén belül kiemelkedett a lakbér 16,0, a testápolási szolgáltatás 14,0, a tv-előfizetés, a járműjavítás és a szemétszállítás 11,0 százalékos árváltozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?