Zuhanórepülésben az argentin pezó

MTI
2002.03.26. 09:50
Rekordmélységben zárt hétfőn a pezó árfolyama a Buenos Aires-i devizapiacon. Pénteken 3,00/3,10 pezón zárt a dollár. Hétfőn a kereskedés elején tovább gyengült és 3,30/3,45 (vételi/eladási) pezó/dollár volt az árfolyam, majd helyi idő szerint kora délután a dollár már 3,75/4,00 pezón állt. A kereskedés végére 3,40/3,60 pezó/dollár árfolyam alakult ki.

A pezó azután kezdett el hétfőn tovább gyengülni, hogy újabb devizakorlátozásokat jelentett be az argentin jegybank a rohamosan gyengülő hazai valuta védelmében.

A rendelet rövidítette a pénzváltók nyitva tartási idejét, és arra kötelezi a bankokat, hogy a piaci ráták helyett a központi pénzintézet által időről időre meghatározott hivatalos vételi és eladási dollárárfolyamokon kereskedjenek a pezóval.

A Reuters által idézett elemzők zöme úgy vélte, hogy az intézkedés tovább rontja a viszonyt a pezó mesterséges erősítését ellenző Nemzetközi Valutaalappal, s szinte bizonyos, hogy nem lesz képes megállítani a valuta további értékvesztését.

Az intézkedés bejelentése után a jegybank újabb megszigorító lépést hozott. E szerint az exportáló cégeknek 5 munkanapon belül el kell adniuk devizabevételüket. Erre eddig 180 nap állt a rendelkezésükre.

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy februárban 16,5 százalékkal csökkent az argentin ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest.