Szilvia
5 °C
16 °C

Zuhanórepülésben az argentin pezó

MTI
2002.03.26. 09:50
Rekordmélységben zárt hétfőn a pezó árfolyama a Buenos Aires-i devizapiacon. Pénteken 3,00/3,10 pezón zárt a dollár. Hétfőn a kereskedés elején tovább gyengült és 3,30/3,45 (vételi/eladási) pezó/dollár volt az árfolyam, majd helyi idő szerint kora délután a dollár már 3,75/4,00 pezón állt. A kereskedés végére 3,40/3,60 pezó/dollár árfolyam alakult ki.

A pezó azután kezdett el hétfőn tovább gyengülni, hogy újabb devizakorlátozásokat jelentett be az argentin jegybank a rohamosan gyengülő hazai valuta védelmében.

A rendelet rövidítette a pénzváltók nyitva tartási idejét, és arra kötelezi a bankokat, hogy a piaci ráták helyett a központi pénzintézet által időről időre meghatározott hivatalos vételi és eladási dollárárfolyamokon kereskedjenek a pezóval.

A Reuters által idézett elemzők zöme úgy vélte, hogy az intézkedés tovább rontja a viszonyt a pezó mesterséges erősítését ellenző Nemzetközi Valutaalappal, s szinte bizonyos, hogy nem lesz képes megállítani a valuta további értékvesztését.

Az intézkedés bejelentése után a jegybank újabb megszigorító lépést hozott. E szerint az exportáló cégeknek 5 munkanapon belül el kell adniuk devizabevételüket. Erre eddig 180 nap állt a rendelkezésükre.

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy februárban 16,5 százalékkal csökkent az argentin ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?