Jenő
-3 °C
6 °C

Egyesül a svéd Telia és a finn Sonera

MTI
2002.03.26. 16:43
Részvénycserés egyesülési tervet jelentett be kedden a svéd Telia és a finn Sonera távközlési szolgáltató. A két cég egyaránt piacvezető saját országában; ez lenne az első, határokon átnyúló egyesülési tranzakció két európai országos távközlési cég között. A tervet az EU bizottságának jóvá kell hagynia.

A Telia, a legnagyobb észak-európai telefontársaság 1,5144 részvényt kínál egy-egy Sonera-papírért. Ez az összesen 7,5 milliárd euró értékű ajánlat aktuális keddi árfolyamon 15,8 százalékos felárat tartalmaz a finn cég március 22-ei - az egyesülési terv nem hivatalos nyilvánosságra kerülése előtti utolsó -, 5,70 eurós zárójához képest.

Mindkét cég többségi állami tulajdonú; a Teliában a svéd kormánynak 70,6 százaléka, a Sonerában a finn államnak 53 százaléka van.

Az egyesült cég piaci tőkeértéke 17 milliárd euró, éves forgalma 9 milliárd euró lenne. A két vállalatnál összesen 34 ezren dolgoznak.

A kedden bejelentett, a két cég igazgatótanácsa és fő részvényesei által már jóváhagyott egyezség alapján a Telia részvényeseinek hozzávetőleg 64 százalék jutna az egyesült cégből, a fennmaradó rész a Sonera tulajdonosaié lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?