Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egyesül a svéd Telia és a finn Sonera

MTI
2002.03.26. 16:43
Részvénycserés egyesülési tervet jelentett be kedden a svéd Telia és a finn Sonera távközlési szolgáltató. A két cég egyaránt piacvezető saját országában; ez lenne az első, határokon átnyúló egyesülési tranzakció két európai országos távközlési cég között. A tervet az EU bizottságának jóvá kell hagynia.

A Telia, a legnagyobb észak-európai telefontársaság 1,5144 részvényt kínál egy-egy Sonera-papírért. Ez az összesen 7,5 milliárd euró értékű ajánlat aktuális keddi árfolyamon 15,8 százalékos felárat tartalmaz a finn cég március 22-ei - az egyesülési terv nem hivatalos nyilvánosságra kerülése előtti utolsó -, 5,70 eurós zárójához képest.

Mindkét cég többségi állami tulajdonú; a Teliában a svéd kormánynak 70,6 százaléka, a Sonerában a finn államnak 53 százaléka van.

Az egyesült cég piaci tőkeértéke 17 milliárd euró, éves forgalma 9 milliárd euró lenne. A két vállalatnál összesen 34 ezren dolgoznak.

A kedden bejelentett, a két cég igazgatótanácsa és fő részvényesei által már jóváhagyott egyezség alapján a Telia részvényeseinek hozzávetőleg 64 százalék jutna az egyesült cégből, a fennmaradó rész a Sonera tulajdonosaié lenne.