Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Valutaalap szerint a vártnál jobban élénkül a világgazdaság

MTI
2002.03.28. 15:52
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a világgazdaság az eddig feltételezettnél gyorsabb ütemben élénkül: a szervezet szakértői az idei évre a világgazdaság bővülését 2,7 százalékra, jövőre 4,1 százalékra teszik.

A német Spiegel hírmagazin az IMF véglegesített, április közepén kiadni tervezett előrejelzését ismertetve közölte a világgazdaságra és az egyes térségekre, országcsoportokra vonatkozó adatokat. Az IMF-szakértők az eurózónára az idén 1,2 százalékos, jövőre 2,9 százalékos növekedést jósolnak, az Egyesült Államokban előreláthatólag 2,2 százalékos lesz az idei és 3,4 százalékos a jövő évi GDP-emelkedés.

Németországban a mostani prognózis szerint is marad az alacsony, 0,7 százalékos bővülés, 2003-ra viszont a szakértők már 2,7 százalékos német GDP-növekedéssel számolnak.

A világ nyolc legnagyobb gazdasága közül csak Japán számára romlottak a korábbiakhoz képest a kilátások: a jelentés szerint az idén 1 százalékkal zsugorodik, jövőre pedig 0,8 százalékkal bővül a japán gazdaság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!