Judit
2 °C
7 °C

A GKI szerint tovább lassul a gazdasági növekedés

MTI
2002.04.02. 10:27
Az egyensúlyi mutatók romlásával, tovább lassuló gazdasági növekedéssel számol az idén a GKI Gazdaságkutató Rt. a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. együttműködésével összeállított prognózisában.

Az előrejelzés szerint a tavalyinál is gyorsabban növekszik a lakosság jövedelme 2002-ben, a beruházások 2001-ben is lassú növekedése azonban alig élénkül, az év egészében várhatóan 5 százalék lesz. Az infláció az I. félévben tovább mérséklődik, a II. félévben viszont kissé emelkedik.

A kutatók szerint a II. félévben a javuló világgazdasági konjunktúra hatására gyorsulni fog a kivitel. Ugyanakkor a készletek feltöltése, az év egészében emelkedő állami beruházások és a rendkívül dinamikusan bővülő lakossági fogyasztás hatására az import lényegesen erőteljesebben emelkedik.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig 2,5 milliárd euróra nő.

A keresetek nominális növekedése a közszférában még gyorsulhat is a tavalyihoz képest (a végrehajtott illetve bejelentett intézkedések szerint akár a 20 százalékot is elérheti).

Az üzleti szférában némi lassulás várható (13-14 százalékra), így összességében a prognózis 15 százalék körüli béremelkedést valószínűsít. Ez a reálkeresetek 8-10 százalékos, rendkívül gyors emelkedését jelenti.

A nyugdíjak reálértéke mintegy 7 százalékkal javul. A családi pótlék reálértéke idén is csökken, s más jövedelemtételeknél is csak lassú emelkedés várható; ezért a lakosság egy főre jutó reáljövedelme megközelítően 6 százalékkal bővül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?