Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A Shell felvásárolja a az Enterprise Oilt

MTI
2002.04.02. 15:37
A Royal Dutch/Shell olajipari csoport kedden közölte, hogy készpénzes ügylet keretében 3,5 milliárd fontért (6,9 milliárd euró) felvásárolja az Enterprise Oil Plc.-t, a kitermeléssel is foglalkozó legnagyobb brit olajkutató céget.

A brit-holland Royal Dutch/Shell - amely az ügylettől azt várja, hogy az lendületet ad északi-tengeri kitermelési érdekeltségeinek - 725 pennyt fizet egy Enterprise-részvényért. Ez az ár 15 százalékos felárat tartalmaz a cég részvényeinek pénteki záróárához képest. A Shell az Enterprise adósságából is átvesz 800 millió fontot.

Olajipari elemzők szerint a felvásárolt cég mintegy 6 százalékkal növeli a Royal/Dutch Shell kitermelését és lökést ad északi-tengeri, olaszországi és brazíliai jelenlétének.

Az Enterprise napi energiahordozó-kitermelése 243 ezer hordó olajegyenérték volt tavaly, míg a Shell-csoport napi kitermelése mintegy 3,7 millió hordó. Az ügylet a várakozások szerint 300 millió dolláros éves költségmegtakarítást jelent, s ennek 90 százaléka már a fúziót követő első teljes üzleti évben jelentkezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!