Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Shell felvásárolja a az Enterprise Oilt

MTI
2002.04.02. 15:37
A Royal Dutch/Shell olajipari csoport kedden közölte, hogy készpénzes ügylet keretében 3,5 milliárd fontért (6,9 milliárd euró) felvásárolja az Enterprise Oil Plc.-t, a kitermeléssel is foglalkozó legnagyobb brit olajkutató céget.

A brit-holland Royal Dutch/Shell - amely az ügylettől azt várja, hogy az lendületet ad északi-tengeri kitermelési érdekeltségeinek - 725 pennyt fizet egy Enterprise-részvényért. Ez az ár 15 százalékos felárat tartalmaz a cég részvényeinek pénteki záróárához képest. A Shell az Enterprise adósságából is átvesz 800 millió fontot.

Olajipari elemzők szerint a felvásárolt cég mintegy 6 százalékkal növeli a Royal/Dutch Shell kitermelését és lökést ad északi-tengeri, olaszországi és brazíliai jelenlétének.

Az Enterprise napi energiahordozó-kitermelése 243 ezer hordó olajegyenérték volt tavaly, míg a Shell-csoport napi kitermelése mintegy 3,7 millió hordó. Az ügylet a várakozások szerint 300 millió dolláros éves költségmegtakarítást jelent, s ennek 90 százaléka már a fúziót követő első teljes üzleti évben jelentkezik.