Olivér
4 °C
8 °C

Argentína 20 százalékos exportadó bevezetését tervezi

MTI
2002.04.03. 08:29
Argentínában tervek szerint 20 százalékos exportadót vezetnek be, hogy ezzel is erősítsék a komoly pénzhiánnyal küszködő költségvetést. Az argentin gazdasági minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy elsősorban a mezőgazdasági export adóját emelik, a jelenlegi 5-10 százalékról 20 százalékra.

Az intézkedés révén a költségvetés éves szinten 1,2 milliárd dollár plusz bevételre tesz szert. A Reuters által idézett illetékes azt mondta, hogy az exportadó növelését valószínűleg szerdán jelentik be.

Argentína évi 26 milliárd dollár értékű exportjában mintegy 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a mezőgazdasági ágazat. A gazdasági minisztérium azért emeli elsősorban a mezőgazdasági kivitel adóját, mert ez az ágazat nyert a legtöbbet a januári pezó leértékelésből, és vált ezzel jóval versenyképesebbé.

A pezó értékének mintegy kétharmadát elvesztette a dollárhoz képest január óta, amikor leértékelték az amerikai valutához képest, amellyel egy évtizeden át paritásban állt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői hétfőn érkeztek Buenos Airesbe, ahol két héten át azt vizsgálják, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket tett a költségvetés hiányának a lefaragása érdekében. Argentína első lépésben mintegy 10 milliárd dollár támogatás megadását várja az IMF-től.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?