Csőd szélén a Kirch

MTI
2002.04.05. 14:54
Bármelyik pillanatban fizetésképtelenséget jelenthet be a német Kirch médiacsoport, miután péntekig nem született megállapodás a hitelezőkkel és a befektetőkkel a súlyos adóssággal küszködő cég megmentéséről.

A Reuters forrásai szerint már aligha hoznak fordulatot a Münchenben folyó tárgyalások a vállalat alaptevékenységét végző tévéüzletág, a KirchMedia kisebbségi részvényeseivel, köztük a Rupert Murdoch nevével fémjelzett News Corp.-pal és az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi családi érdekeltségében működő Mediasettel.

A tárgyalásról beszámoló források szerint most már csak az nem ismert, hogy a Leo Kirch médiamágnás által öt évtized alatt felépített cégcsoport, amely kiterjedt filmforgalmazási és sportjogok - köztük a Forma 1, a labdarúgó világbajnokság és a német bajnokság közvetítési jogai - mellett a ProSiebenSat.1-et, a legnagyobb német kereskedelmi tévécsoportot is ellenőrzi, mikor jelenti be a fizetésképtelenséget.

A német kormány közölte: fontolgatja egy 200 millió eurós alap életre hívását azoknak a futballkluboknak a megsegítésére, amelyek létét veszélyeztetheti a Kirch összeomlása.

A Kirchre 6,5 milliárd eurós adóssághegy nehezedik, s a válság kényes politikai felhangtól sem mentes: a megoldási módok némelyike megnyithatja az utat a Berlusconi-birodalom behatolása előtt a legnagyobb európai médiapiacra - írta a Reuters.