Az olajár növeli az eurózóna inflációját

euractiv.hu
2002.04.05. 15:29
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az olajár emelkedése miatt a vártnál magasabb lehet 2002-ben az eurózóna inflációja. Wim Duisenberg először ismerte el: fennáll az enyhe veszélye annak, hogy 2002-ben az infláció nem csökken 2 százalék alá a valutaunióban.

Az EKB elnöke a borús jelek ellenére még mindig reméli, hogy az éves infláció 2 százalék alá süllyed májusban. Mint ismert, az eurózóna központi bankjának inflációs célkitűzése a 2 százalékos plafont tartja elfogadhatónak. Azonban az euró bevezetése óta még nem sikerült elérni ezt a szintet, ugyanis az eurózóna éves inflációja januárban 2,7, februárban 2,4, márciusban 2,5 százalékot ért el.

A frankfurti bank a legutóbbi, csütörtöki ülésén sem változtatta meg irányadó kamatát. A november óta 3,25 százalékos kamatszinttel kapcsolatban Duisenberg érzékeltette: az EKB-nek az inflációs veszély ellenére sem áll szándékában kamatot emelni. A bankelnök ismét megerősítette az eurózóna központi bankjának álláspontját, miszerint a jelenlegi kamatszint megfelelő eszköz a középtávú árstabilitás fenntartásához.

Mindamellett a Financial Times által idézett szakértők szerint az idén valószínűleg sor kerül kamatemelésre, azonban előtte a frankfurti bank még megvárja az euróövezet gazdaságának megerősödését..