Ödön
2 °C
11 °C

Az olajár növeli az eurózóna inflációját

euractiv.hu
2002.04.05. 15:29
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az olajár emelkedése miatt a vártnál magasabb lehet 2002-ben az eurózóna inflációja. Wim Duisenberg először ismerte el: fennáll az enyhe veszélye annak, hogy 2002-ben az infláció nem csökken 2 százalék alá a valutaunióban.

Az EKB elnöke a borús jelek ellenére még mindig reméli, hogy az éves infláció 2 százalék alá süllyed májusban. Mint ismert, az eurózóna központi bankjának inflációs célkitűzése a 2 százalékos plafont tartja elfogadhatónak. Azonban az euró bevezetése óta még nem sikerült elérni ezt a szintet, ugyanis az eurózóna éves inflációja januárban 2,7, februárban 2,4, márciusban 2,5 százalékot ért el.

A frankfurti bank a legutóbbi, csütörtöki ülésén sem változtatta meg irányadó kamatát. A november óta 3,25 százalékos kamatszinttel kapcsolatban Duisenberg érzékeltette: az EKB-nek az inflációs veszély ellenére sem áll szándékában kamatot emelni. A bankelnök ismét megerősítette az eurózóna központi bankjának álláspontját, miszerint a jelenlegi kamatszint megfelelő eszköz a középtávú árstabilitás fenntartásához.

Mindamellett a Financial Times által idézett szakértők szerint az idén valószínűleg sor kerül kamatemelésre, azonban előtte a frankfurti bank még megvárja az euróövezet gazdaságának megerősödését..

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?