Az OPEC szerint nem lehet olajszűke

MTI
2002.04.08. 10:27
Az OPEC főtitkára, Ali Rodriguez hétfőn megismételte, hogy a világon a kereskedelmi tartalékok nagyok, a kereslet pedig kicsi, úgyhogy nem lehet olajszűke. Ismét kijelentette: nincs szükség rá, hogy az OPEC idén növelje termelését. Rodriguez hozzátette, hogy az OPEC cselekedni fog, ha a venezuelai olajmunkások sztrájkja elhúzódik, de úgy vélte, hogy erre nem kell számítani.

Előzőleg az egyik közel-keleti OPEC-tag, Katar olajminisztere, Abdullah al-Attija is azt mondta egy dohai szakmai értekezleten hétfőn, hogy nincs olajhiány a piacon, és nincs szükség az OPEC termelésének növelésére. Megígérte, hogy ha hiány lesz, akkor az OPEC beavatkozik a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozása végett.

Úgy vélte, a mostani árak hordónként 2-3 dolláros "háborús felárat" tartalmaznak, de efféle spekulációkra az OPEC nem reagál, hanem csak a tényleges piaci keresleti-kínálati viszonyokra figyel.

Hétfő reggel a szabadpiaci referenciafajta északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 26,43 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) júniusra, 92 centtel drágább a pénteki zárónál.