Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az OPEC szerint nem lehet olajszűke

MTI
2002.04.08. 10:27
Az OPEC főtitkára, Ali Rodriguez hétfőn megismételte, hogy a világon a kereskedelmi tartalékok nagyok, a kereslet pedig kicsi, úgyhogy nem lehet olajszűke. Ismét kijelentette: nincs szükség rá, hogy az OPEC idén növelje termelését. Rodriguez hozzátette, hogy az OPEC cselekedni fog, ha a venezuelai olajmunkások sztrájkja elhúzódik, de úgy vélte, hogy erre nem kell számítani.

Előzőleg az egyik közel-keleti OPEC-tag, Katar olajminisztere, Abdullah al-Attija is azt mondta egy dohai szakmai értekezleten hétfőn, hogy nincs olajhiány a piacon, és nincs szükség az OPEC termelésének növelésére. Megígérte, hogy ha hiány lesz, akkor az OPEC beavatkozik a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozása végett.

Úgy vélte, a mostani árak hordónként 2-3 dolláros "háborús felárat" tartalmaznak, de efféle spekulációkra az OPEC nem reagál, hanem csak a tényleges piaci keresleti-kínálati viszonyokra figyel.

Hétfő reggel a szabadpiaci referenciafajta északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 26,43 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) júniusra, 92 centtel drágább a pénteki zárónál.