A Kirch csődöt jelentett

MTI
2002.04.08. 11:52
A német Kirch médiacsoport hétfőn csődöt jelentett, de piaci várakozás szerint vagyonát német bankok és kiadók veszik át, megakadályozva az agresszívnek minősített külföldi vetélytársak térhódítását.

A Kirch-csoportot 6,5 milliárd eurós adóssága tette fizetésképtelenné - drága filmjogokat vásárolt és sikertelennek bizonyult belépése a fizetőstévé-piacra.

Leo Kirch fél évszázad alatt felépített birodalmához tartozik a KirchMedia - a filmjogkereskedő- és tévétársaság a legnagyobb német kerskedelmi tévével, a ProSiebenSat.1-gyel, a Kirch Pay-TV és a Kirch Beteiligung GmbH, amelyé egyebek között a Bild című újsgágot kiadó Axel Springer 40 százaléka és a Forma 1-es autóverseny közvetítési joga.

A fő hitelező bankok - a Bayerische Landesbank, a Hypovereinsbank, a Commerzbank és DZ Bank - hírek szerint most "német megoldásról" tárgyalnak a csoporttal, amely elejét venné a külföldi partnerek és vetélytársak, főleg a Rupert Murdoch-féle News Corp. és a Silvio Berlusconi-féle olasz Mediaset hódításának.