Judit
2 °C
7 °C

Mákháború Afgfanisztánban

MTI
2002.04.08. 16:02
Afganisztánban hétfőn kiterjedt tiltakozások kísérték annak a kormányprogramnak a kezdetét, amelynek keretében a földművesek kárpótlást kapnának máktermésük elpusztításáért cserébe.

Kelet-Afganisztánban máktermelő törzsek tüzet nyitottak hétfőn a hatóságok terepszemlét végző embereire, és legalább egy kormánytisztviselőt agyonlőttek. Az AP jelentése szerint lázongó törzsek eltorlaszolták a Kabulból Pakisztánba vezető országutat is, és kövekkel dobálják meg az arra haladó járműveket.

Vasárnap Hilmend tartományban legkevesebb nyolc afgán földműves életét vesztette a biztonsági erők golyóitól, amikor a máktermelés visszaszorítására tett kormányzati erőfeszítések ellen tüntettek. A biztonsági erők parancsot kaptak, hogy lőjenek a tüntetőkre. Tizenkét sérült tiltakozót válságos állapotban kórházban kezelnek.

A mákültetvények kiirtását célzó kormányprogram megvalósítása helyszíni tudósítások szerint azért ütközik nehézségekbe, mert a parasztok keveslik a kilátásba helyezett kárpótlás összegét. Szakértők viszont a herointermelés erőteljes emelkedésétől tartanak.

Az ország keleti részében fekvő Ningarhar tartomány földművesei például nincsenek megelégedve a tervezett, hektáronkénti 1000 dolláros kártalanítással, hanem 10 ezer dollárt követelnek - idézi a pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökséget a dpa. Hamid Karzai átmeneti kormánya az 1000 dolláros kárpótlást az Európai Unió pénzügyi támogatásából akarja kifizetni a parasztoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?