Mákháború Afgfanisztánban

MTI
2002.04.08. 16:02
Afganisztánban hétfőn kiterjedt tiltakozások kísérték annak a kormányprogramnak a kezdetét, amelynek keretében a földművesek kárpótlást kapnának máktermésük elpusztításáért cserébe.

Kelet-Afganisztánban máktermelő törzsek tüzet nyitottak hétfőn a hatóságok terepszemlét végző embereire, és legalább egy kormánytisztviselőt agyonlőttek. Az AP jelentése szerint lázongó törzsek eltorlaszolták a Kabulból Pakisztánba vezető országutat is, és kövekkel dobálják meg az arra haladó járműveket.

Vasárnap Hilmend tartományban legkevesebb nyolc afgán földműves életét vesztette a biztonsági erők golyóitól, amikor a máktermelés visszaszorítására tett kormányzati erőfeszítések ellen tüntettek. A biztonsági erők parancsot kaptak, hogy lőjenek a tüntetőkre. Tizenkét sérült tiltakozót válságos állapotban kórházban kezelnek.

A mákültetvények kiirtását célzó kormányprogram megvalósítása helyszíni tudósítások szerint azért ütközik nehézségekbe, mert a parasztok keveslik a kilátásba helyezett kárpótlás összegét. Szakértők viszont a herointermelés erőteljes emelkedésétől tartanak.

Az ország keleti részében fekvő Ningarhar tartomány földművesei például nincsenek megelégedve a tervezett, hektáronkénti 1000 dolláros kártalanítással, hanem 10 ezer dollárt követelnek - idézi a pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökséget a dpa. Hamid Karzai átmeneti kormánya az 1000 dolláros kárpótlást az Európai Unió pénzügyi támogatásából akarja kifizetni a parasztoknak.