Valér
-2 °C
0 °C

A Standard & Poor's rontotta a Matáv besorolását

MTI
2002.04.09. 10:53
A korábbi negatív kilátású vizsgálat végeztével az elsőrendű szuverén magyar devizaadósi minősítés alá, a közepes befektetői sávba sorolta vissza a Matáv hosszú futamú adósi besorolását hétfőn a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.

A hétfői bejelentés szerint a magyar távközlési szolgáltató eddigi A mínusz - a szuverén osztályzattal egyező - hosszú távú besorolása BBB mínuszra változik. Az S&P egyben levette a céget a negatív figyelőlistáról; az új osztályzat kilátása stabil.

A Matáv osztályzatrontásának előzményeként a hitelminősítő hétfőn leértékelte a vezető német távközlési társaságot, a Deutsche Telekomot - a Matáv stratégiai befektetőjét - is, szintén A mínuszról BBB pluszra. A hétfői intézkedést a Deutsche Telekom romló adósságleépítési kilátásaival indokolták a Standard & Poor'snál.

A hétfői visszaminősítés indoklásában is az áll, hogy a Matáv többségi - 59,5 százalékos - birtokosa a DT, s a magyar cég besorolása és a besorolás kilátása továbbra is a német anyacégével együtt fog változni.

A Deutsche Telekomnál március 19-én közölték, hogy elhalasztják adósságcsökkentési céljukat, csökkentik beruházásaikat és határidő nélkül elhalasztják a mobilszolgáltató leányvállalat, a T-Mobile tőzsdei kibocsátását is.

A német távközlési vállalatnál közölték, hogy az adósságot ezentúl is 50 milliárd euróra akarják csökkenteni a tavaly év végi 62,1 milliárdról, de ezt a célt ez végéig már nem tudják elérni, hanem csak a jövő év végéig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!