Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EKB: az olaj ára miatt vártnál nagyobb lehet az infláció

MTI
2002.04.11. 12:27
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fenntartotta értékelését, hogy ez euróövezetben megkezdődött a gazdasági föllendülés, de azt jósolta, hogy az olaj ára miatt esetleg nagyobb lesz az infláció, mint korábban várták.

Az EKB csütörtökön kiadott havi jelentése azonban azt is fölveti, hogy a magas olajár bizonytalanságot okoz afelől, vajon milyen gyors lesz a föllendülés.

Az EKB megismételte, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő. A bank a múlt heti pénzügypolitikai értekezletén változatlanul hagyta a 3,25 százalékos kamatminimumát. Kitartottak a bank elemzői amellett is, hogy az infláció, tizenkét hónapra számítva, az EKB 2 százalékos riadószáma alá csökken a következő hónapokban, csak hozzátették, hogy a csökkenés "nem lesz olyan hangsúlyos", mint korábban várták.

Márciusban, előzetes becslés szerint, 2,5 százalékra nőtt a tizenkét havi infláció az euróövezetben a februári 2,4 százalékról, amely megnyugtatónak tűnt a januári 2,7 százalékos ugrás után.