Judit
2 °C
7 °C

Venezuelában a régi szinten az olajkivitel

MTI
2002.04.15. 12:34
Venezuelában, a világ negyedik olajexportőr országában gyakorlatilag a régi szinten van a olajkivitel, az olajtermelés és az olajfinomítók termelése emelkedik, miután az állami olajvállalat, a Petroleos de Venezuela (PDVSA) dolgozói ismét munkába álltak - közölték ipari források.

Az olajszállító tartályhajók berakodása folyik, az PDVSA vezetői készek tárgyalásokat kezdeni Hugo Chávez elnök kormányával. Az államcsínnyel menesztett Chávez vasárnap tért vissza az elnöki palotába hozzá hű tisztek és egy nagy rokonszenvtüntetés támogatásával, és tette le ismét a hivatali esküt.

Az ország kikötőiben a nyersolaj- és olajtermék-tartalékokból töltik meg a tartályhajókat, miközben az olajvállalat megkezdte a termelés és a finomítás visszaállítását. Az export a megszokott szinten mozog - közölték hajózási források. A behajózásra a PDVSA caracasi központjából érkeznek az utasítások.

A nyersolaj kitermelése a márciusi napi 2,6 millió hordó felé közelít. A PDVSA adatai szerint pénteken napi 1,4 millió hordó volt az olajtermelés.

- Chávez hatalomba való visszatérésével Venezuela folytatja eddigi olajpolitikáját, a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) által meghatározott kvóta szigorú betartását - mondta az olajipari miniszter. Ez a politika nem változik - fűzte hozzá.

A legnagyobb venezuelai vállalkozószövetség elnöke, Pedro Carmona két napig tartó ideiglenes országlása alatt a PDVSA vezetői azt mondták, hogy az olajtermelést a piaci kereslethez igazítják, nem pedig a kartell olajpolitikájához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?