Nyolcórás általános sztrájk Olaszországban

MTI
2002.04.16. 11:03
Olaszországban a szakszervezetek fekhívására kezdődő nyolcórás általános sztrájk kedden megbénítja az életet. A sztrájkkal a kormány munkaügyi reformtervei ellen tiltakoznak. Az országban húsz év óta nem volt ekkora általános tiltakozó megmozdulás.

A három nagy szakszervezeti szövetség (CGIL, CISL, UIL) azért hirdetett egész országra kiterjedő munkabeszüntetést, hogy szembeszálljanak a kormány munkaügyi reformterveivel, amely az 1970 óta érvényben lévő munkatörvénykönyv számos előírását meg akarja változtatni, különösen annak 18. cikkét.

Ez a 15 főnél több embert alkalmazó cégekre vonatkozóan előírja, hogy a megfelelő indok nélkül elbocsátott dolgozót a munkaügyi bíróság visszahelyezheti állásába. A munkaadók érdekvédelmi szervezetei a kormánnyal együtt úgy akarják ezt módosítva látni, hogy a munkaügyi pert nyert dolgozó csak pénzbeli kártérítésben részesülhessen. A szakszervezetek ebben a dolgozók történelmileg kivívott jogainak megnyirbálását látják.

Silvio Berlusconi miniszterelnök a sztrájk ellenére is véghez akarja vinni a 18. cikkely változtatásáról szóló tervezetet, noha a szakszervezetek nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy további akciók várhatók, ha a törvénymódosítás mégis megtörténik.