Idén Micimackónak kell etetnie a méheket

MTI
2002.04.18. 10:33
A lefagyott gyümölcsvirágok a méhészeknek is súlyos károkat okoztak, ugyanis nem adtak nektárt a méhcsaládok fejlődéséhez; az akácosokat ért fagyok pedig az akácméz hiányát eredményezi majd - közölte Buchinger György, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület alapító elnöke.

Buchinger György szerint katasztrófa helyzetbe kerültek a magyar méztermelők, egyelőre bizonytalan, hogy hány méhész lesz képes még egy évre átmenteni családjait: 16.325 méhészetről, ugyanennyi család megélhetéséről és 896.563 méhcsalád túléléséről van szó.

A szakember szerint azonnali agrártámogatásra van szükség, ugyanis - mint mondta - a méhcsaládokat most egy éven át etetni, gyógyszerezni kell anélkül, hogy egyetlen fillér hasznot hoznának. Az idei évre folyósított méhcsaládonkénti 1.500 forintot pedig már felélték.

Az ország 270 hektár akácosában a fagy 100 százalékos virágelhalást okozott, ami azért is jelentős kár, mert a méztermelés kétharmad részét, esetenként 80 százalékát is az akácméz adja - mondta.

Hangsúlyozta azt is: egy méhcsalád márciustól szeptemberig 90 kilogramm mézet fogyaszt el, további 25 kilogramm a méhész éves termelési költségeinek fedezését szolgálja. Most pedig egyetlen gramm sem lesz belőle.