Járai szerint nem kell változtatni a monetáris politikán

MTI
2002.04.19. 14:50
A Magyar Nemzeti Bank nem látja szükségesnek a monetáris politika módosítását, mivel a a forint jelenlegi árfolyama és a kamatszint összhangban van az infláció csökkentésének céljával - mondta pénteken az MNB elnöke.

Járai Zsigmond a Reutersnek adott nyilatkozatában hozzátette: a jegybanknak nincs szándékában megváltoztatni a forint 30 százalékos árfolyam-ingadozási sávját, mert a jelenlegi rendszer szolgálja a legjobban azt a célkitűzést, hogy Magyarország 2007-ig az euróövezet tagja lehessen.

A Reuters megjegyzése szerint a szocialisták a forint meredek erősödésének visszafogását tartanák szükségesnek, jegybanki intervencióval vagy az ingadozási sáv szűkítésével. Járai Zsignond azonban azt mondta, hogy a jegybank megfelelőnek tartja a 242 forint/euró körüli árfolyamot.

Az MNB elnöke szerint az emelkedő olajárak, a növekvő hazai bérek és a költségvetési folyamatok az év később időszakában monetáris szigorítást tehetnek szükségessé. A jegybank a kamatokat használhatja a szigorítás eszközéül, ha az inflációs célt fenyegető folyamatok erősödnek - tette hozzá.

Járai Zsigmond szerint az MNB-t törvény kötelezi az infláció csökkentésére. - Az MNB független, fő célja az árstabilitás fenntartása, és ehhez minden meglévő eszközt felhasználunk - mondta.

Az MNB elnöke szerint a forint árfolyamát a piaci erők határozzák meg, s a valuta évente valószínűleg néhány százalékponttal még tovább erősödik, ahogy közeledik Magyarország EU-csatlakozásának, majd később euróövezetbeli tagságának időpontja.