Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

László Csaba megerősítette az árfolyamnyereség-adó eltörlését

Napi Online
2002.04.22. 09:32
László Csaba MSZP pénzügyminiszter-jelöltje a NAPI Online-nak elmondta, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció kormányra kerülése után is szorosan tartja magát a kampányban elhangzott ígéreteihez. Kifejtette, tartózkodni fog a piaci folyamatokat megzavaró adminisztratív jellegű beavatkozástól és kész folytatni a privatizációt.

Amint korábban már elhangzott az Antenna Hungária magánosítása, illetve - megfelelő előkészítés után - az eddigi érintetlen állami mammutcégek - pl. MVM, Magyar Posta - privatizációjának előkészítése valósulhat meg.

A gázárszabályozáról elmondta, ennek hatását végig kell gondolni, fontos egy stabil, tartós árszabályozási rendszer bevezetése, amihez hatékony kompenzációs rendszer is szükséges.

A 2003-as adótörvény módosításával (tehát januártól) eltörölnék az árfolyamnyereség-adót, és kezdeményezik a TPT módosítását, a BÉT Rt-ben lévő 10 százalékos tulajdonosi korlát eltörléséről (ez megkönnyítheti a tőzsde partnerkeresési törekvéseit).

László Csaba kijelentette, tartja magát ahhoz az elvhez, hogy egy pénzügyminiszter soha ne kommentáljon kamatpolitikai döntéseket. Míg azonban a kamatpolitika kizárólag jegybanki hatáskör, az árfolyampolitikában a jegybanknak és a pénzügyminiszternek is megvan a maga szerepe, itt közös döntés szükséges.

A pénzügyminiszter-jelölt elmondta, a kárpótlási folyamatot le kell zárni és tulajdont kell adni a jegytulajdonosoknak, augusztusig ki kell dolgozni a végrehajtás mikéntjét.