Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pénzügyi összeomlás szélén Argentína

MTI
2002.04.22. 09:37
Pénzügyi összeomlás szélére sodródott Argentína - jelentette be rádióbeszédében az argentin elnök, aki felszólította a lakosságot, hogy egységesen álljanak a kormány mellé.

Eduardo Duhalde hangsúlyozta: fennáll a pénzügyi rendszer összeomlásának a veszélye.

Az államfő 24 órával azután nyilatkozott, hogy a latin-amerikai ország jegybankja pénteken bejelentette: meghatározatlan időre felfüggeszti a valutakereskedést és az összes banki tranzakciót. A jegybank arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy időre van szükség a pénzügyi rendszer védelmét célzó terv kidolgozására.

Az AP jelentése szerint Argentína napok óta tárgyal az IMF-fel egy új hitelről, aminek az összege nem nagyobb 10 milliárd dollárnál. A nemzetközi hitelnyújtó ugyanakkor már közölte, hogy a dél-amerikai ország még hajtotta végre azokat a reformokat, amelyek révén megkaphatná a kölcsönt.

Duhalde a hét végén tárgyal a gazdasági minisztérium szakértőivel a pénzügyi rendszer védelmét célzó intézkedésekről, és a tervet várhatóan hétfőn ismerteti a szenátussal. A lakosság attól tartva, hogy tovább csökkentik a megtakarított pénzek felvehető összegét, pénteken valósággal megrohamozta és kiürítette a bankjegykiadó automatákat, a nap végére 400 millió pesóval csökkentve a folyószámlák egyenlegét.