Lemondott az argetin gazdasági miniszter

MTI
2002.04.24. 10:44
Kedden benyújtotta lemondását az argentin gazdasági miniszter, miután a kongresszus úgy döntött: egyelőre nem foglalkozik azzal a kormányjavaslattal, aminek az a célja, hogy megállítsa a bankok összeomlását.

Jorge Remes Lenicov lemondását megerősítette a gazdasági minisztérium - közölte a Reuters, amely úgy tudja, hogy az államfő már elfogadta a miniszter döntését.

A kormány javaslatának a lényege a bankbetétek államkötvénnyé alakítása és az állami pénzintézetek összeolvasztása volt.

A kormány hétfőn benyújtott javaslata szerint a hiteleket alacsony kamatozású, 5-10 éves kötvényekbe forgatnák, megakadályozva ezzel a betétek apadását, ami folyamatos volt azóta, hogy januárban leértékelték a nemzeti valutát, a pesót, amely addig tíz éven át paritásban állt a dollárral.

A kormányterv már napokkal korábban kiszivárgott és ennek hatására pénteken az emberek valósággal megrohamozták a bankokat és a bankjegykiadó automatákat, amelyek rövid idő alatt kiürültek. A jegybank döntése értelmében hétfő óta zárva vannak a bankok.