Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fed fellendülésre utaló jeleket lát az amerikai gazdaságban

MTI
2002.04.25. 09:45
Óvatos derűlátással fogalmazott jelentést adott ki az amerikai gazdaság helyzetéről szerdán a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve.

A havi felmérést tartalmazó úgynevezett Bézs Könyv szerint a Fed 12 körzeti irodája közül 11 élénkülő gazdaságról számol be - a kivétel az északkeleti iparvidéket figyelő bostoni részleg -, s arról, hogy a bér- és az inflációs nyomás ennek ellenére mérsékelt.

A bostoni körzet "vegyes" képet festett az ottani viszonyokról. A Közép-Nyugatért felelős Dallas és Kansas City a javulás egyértelmű jelei ellenére is még "gyenge aktivitásról" adott számot.

A jelentés szerint a feldolgozóipar, amely korábban másfél évig recesszióban volt, már a stabilizáció, sőt helyenként a javulás jeleit mutatja, s a kiskereskedelmi eladások is stabilak, vagy növekednek a legtöbb körzetben.

A feldolgozóipar erős élénkülését jelezte, hogy márciusban a várakozásnál valamivel jobb, 55,6 pont volt a februári 54,7 pont és a januári 49,9 pont után az amerikai gyáripar teljesítményét mérő, az Országos Beszerzési Menedzseri Szervezet (ISM, korábbi nevének rövidítésével NAPM) által összeállított átfogó beszerzőimendzser-index.

Ennek ellenére a munkaerőpiacot "lanyhának" minősítette a Federal Reserve havi jelentése. Az összeállítás szerint főleg a Közép-Nyugaton és a nyugati partvidéken még mindig inkább a munkáltatók, semmint a munkavállalók válogathatnak, s a magasan képzett egészségügyi dolgozók kivételével semmilyen munkakörben egyelőre nincs munkaerőhiány.