OECD: Magyarországnak vissza kell fognia a költségvetési költekezést

MTI
2002.04.25. 14:24
Magyarországnak vissza kell fognia az anticiklikus költségvetési költekezést az EU-csatlakozási feltételek teljesíthetősége és a növekedést hátráltató, erőteljes monetáris szigorítás elkerülhetősége végett - áll a fejlett országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) csütörtökön kiadott féléves gazdasági jelentésében.

A párizsi székhelyű szervezet felmérése szerint a költségvetési lazítás mértéke jóval túlmegy az automatikusan működő stabilizáló tényezők hatókörén, és ellentmondásba kerülhet a valutauniós inflációs feltételek néhány éven belüli teljesítését célzó, nagyratörő monetáris célkitűzésekkel - fogalmaznak a tanulmány szerzői.

Két napon belül ez a második hasonló figyelmeztetés Magyarországnak; előző nap az EU bizottsága is az anticiklikus hatású kötelekzés visszafogásának szükségességéről írt tavaszi gazdasági előrejelzésében - írta csütörtöki kommentárjában a Dow Jones.

Az OECD felmérése szerint a tavalyi, 3,8 százalékos magyarországi gazdasági növekedéshez 2,5 százalékponttal a költségvetési költekezés járult hozzá, s az idén is 0,5 százalékpontos, vagy még ennél is nagyobb hányad várható a GDP-növekedésben ebből a forrásból.

A jelentés szerint azonban az ösztönzéssel 2003-ban és 2004-ben fel kell hagyni, ha az EU-bizottságnak bemutatott, csatlakozás előtti gazdasági tervet teljesíteni akarják. Az OECD szerint a magyar költségvetési hiány az idén a GDP-érték 5,5 százalékára duzzad a tavalyi 5,2 százalékról, jövőre azonban már csak 4,4 százalékos deficitet vár a szervezet.