Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

OECD: Magyarországnak vissza kell fognia a költségvetési költekezést

MTI
2002.04.25. 14:24
Magyarországnak vissza kell fognia az anticiklikus költségvetési költekezést az EU-csatlakozási feltételek teljesíthetősége és a növekedést hátráltató, erőteljes monetáris szigorítás elkerülhetősége végett - áll a fejlett országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) csütörtökön kiadott féléves gazdasági jelentésében.

A párizsi székhelyű szervezet felmérése szerint a költségvetési lazítás mértéke jóval túlmegy az automatikusan működő stabilizáló tényezők hatókörén, és ellentmondásba kerülhet a valutauniós inflációs feltételek néhány éven belüli teljesítését célzó, nagyratörő monetáris célkitűzésekkel - fogalmaznak a tanulmány szerzői.

Két napon belül ez a második hasonló figyelmeztetés Magyarországnak; előző nap az EU bizottsága is az anticiklikus hatású kötelekzés visszafogásának szükségességéről írt tavaszi gazdasági előrejelzésében - írta csütörtöki kommentárjában a Dow Jones.

Az OECD felmérése szerint a tavalyi, 3,8 százalékos magyarországi gazdasági növekedéshez 2,5 százalékponttal a költségvetési költekezés járult hozzá, s az idén is 0,5 százalékpontos, vagy még ennél is nagyobb hányad várható a GDP-növekedésben ebből a forrásból.

A jelentés szerint azonban az ösztönzéssel 2003-ban és 2004-ben fel kell hagyni, ha az EU-bizottságnak bemutatott, csatlakozás előtti gazdasági tervet teljesíteni akarják. Az OECD szerint a magyar költségvetési hiány az idén a GDP-érték 5,5 százalékára duzzad a tavalyi 5,2 százalékról, jövőre azonban már csak 4,4 százalékos deficitet vár a szervezet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?