Szilárda
-4 °C
2 °C

Kissé derűlátóbb a japán jegybank

MTI
2002.04.30. 10:11
A korábbinál valamivel derűlátóbb előrejelzést adott kedden az idei pénzügyi évre a japán jegybank. A Bank of Japan félévi összefoglalója szerint a világ második legnagyobb gazdaságának kibocsátása a következő 12 hónapban is még valószínűleg csökkenni fog, és a defláció is folytatódik, de nem olyan ütemben, mint amilyennel a hat hónappal ezelőtti prognózis számolt.

A jegybank az új jelentés szerint az április 1-jén kezdődött pénzügyi évre 0,52 százalékos visszaesés és 0,1 százalékos növekedés közötti GDP-értékváltozást vár a korábbi -1,1 százalék és +0,1 százalék közötti sáv helyett. A kormány nulla százalékos növekedést jósol a folyó pénzügyi évre.

A BoJ szerint a maginflációs index 0,8-1,0 százalék között eshet az idén a korábbi, 0,9-1,3 százalékos deflációs előrejelzés helyett. Havi szinten már mutatkozik némi infláció: márciusban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Japánban egy hónap alatt a februári 0,5 százalékos áresés után. Március előtt utoljára tavaly augusztusban volt havi áremelkedés Japánban. Az előző év azonos hónapjához képest azonban még márciusban is folytatódott a defláció, bár csökkenő ütemben: a 12 havi árcsökkenés 1,2 százalék volt a februári 1,6 százalék után.

A japán gazdasági minisztérium keddi adatai szerint az ipari termelés márciusban fél százalékkal nőtt a februárban mért 1,2 százalékos emelkedés után. Az első naptári negyedévben ugyancsak fél százalékkal volt magasabb a termelési érték a tavalyi azonos időszakénál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!