Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kuba a Varadero fürdőhelyen elfogadja az eurót

MTI
2002.05.07. 10:39
Kuba június 1-jétől a híres Varadero fürdőhelyen fizetőeszközként vezeti be az eurót. A kubai idegenforgalmi miniszter közlése szerint ettől az időponttól az üdülőhely üzleteiben és éttermeiben a turisták euróval fizethetnek.

Az intézkedés célja, hogy Kubát az európaiak számára még vonzóbba tegyék, s ha a kísérlet sikerül, más üdülőközpontokban is bevezetik az európai fizetőeszközt.

Az euró bevezetése nem csupán az európai vendégek számára előny, hanem Kubának is, mivel az EU a karibi szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere. Kuba külkereskedelmének több mint 40 százalékát bonyolítja EU-országokkal, és az ide érkező turisták több mint 40 százaléka is európai.

Eddig a külföldiek csak amerikai dollárral, vagy az úgynevezett turistapezóval fizethettek. Utóbbi árfolyamát minden hónap elején rögzítik az adott hónapra, egyébként árfolyama a dollárhoz igazodik.

Magát a kubai pezót, amely csak a helyiek számára fizetőeszköz, az idegenforgalomban nem használják.