Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályok az EU-ban

euractiv.hu
2002.05.07. 10:47
Az Európai Bizottság szigorúbb uniós fogyasztóvédelmi rendszert ígér a fogyasztókat védő szabályok és azok alkalmazásának szabványosításával. A tervbe vett intézkedés nem ok nélküli, ugyanis az uniós fogyasztók körében nagyfokú bizalmatlanság tapasztalható, ha egy másik tagállamban vásárolnak.

A brüsszeli testület a következő ötéves (2002-2006) időszakban magas szintű közösségi fogyasztóvédelmet kíván megteremteni, beleértve a fogyasztóvédelmi szabályok hatékony alkalmazását és a fogyasztóvédő szervezetek uniós politikákba történő bevonását- írja az EUbusiness.com.

"A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy az EU polgárai jóval bizalmatlanabbak a más tagállamban történő vásárlásoknál, mint saját országukban, ezért fontos, hogy fejlesszük a fogyasztói bizalmat" - emelte ki a Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős ír tagja, David Byrne a brüsszeli testület tervének bemutatásakor.

A bővítés révén a következő évtizedben az EU-ban várhatóan 470 millió polgár fog élni, és mindegyiküknek ugyanazt a magas szintű érdekvédelmet kell biztosítani - tette hozzá a biztos.

Márciusban nyilvánosságra hozott felmérési eredmények szerint az uniós fogyasztóknak csupán 31 százaléka gondolja úgy, hogy jogai védve vannak, ha egy másik tagállamban vásárol. A saját országban történő vásárlás esetén 56 százalékos ez az arány.