A Ruhrgas 20 százalékkal csökkenti a gáz nagykereskedelmi árát

MTI
2002.05.07. 15:37
A német Ruhrgas gázszolgáltató az idén 20 százalékkal csökkenti nagykereskedelmi gázárait az alacsonyabb beszerzési árak miatt. A Ruhrgas április elsején már csökkentette az árait tíz százalékkal és július hetedikén újabb tíz százalékos csökkentésre készül.

A Ruhrgas fedezi a németországi gázszükséglet 60 százalékát. Az általa szolgáltatott gáz 80 százaléka import, és árazása az olajtermékek árának alakulásához van kötve hat havi csúszással. A két évvel ezelőtti olajárrobbanás után, 2001 közepe óta a gáz beszerzési ára folyamatosan csökkent.

A Ruhrgas értékesítési igazgatója, Michael Pfingsten szerint a 750 németországi helyi gázszolgáltató is - amelyek többsége a Ruhrgastól szerzi be a gázt - áprilisban illetve májusban csökkentette kiskereskedelmi árait. A csökkentések mértéke azonban nem érte el a tíz százalékot. A Ruhrgas gázszükségletének 35 százalékát Oroszországból, 25 százalékát Norvégiából, 20 százalékát Hollandiából, a fennmaradó hányadot Nagy-Britanniából, Dániából, illetve belföldi termelőktől fedezi.