Valér
-2 °C
0 °C

Nőtt az EU-pártiak aránya Csehországban

euractiv.hu
2002.05.07. 16:00
A legújabb felmérés szerint a csehek 46 százaléka támogatja az Európai Unióhoz való csatlakozást. Az EU-pártiak aránya a tavaly szeptemberi adathoz képest három, a tavaly májusihoz képest hat százalékponttal növekedett.

Elemzők szerint a 2001 tavaszi megtorpanás óta folyamatosan nő az uniós tagságot támogatók aránya. Emellett a bizonytalanok száma is csökkent valamivel. Jelenleg a megkérdezettek 35 százaléka nem tud dönteni az uniós csatlakozás kérdésében, ez az arány 2000 októbere óta szilárdan 37 százalékon állt. A TNS Factum és az STEM közvélemény-kutató intézetek által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka venne részt az EU-tagságról döntő népszavazáson - írja a Ceske noviny.

A márciusban felvett kutatásból kiderül az is, hogy a jobboldali pártok szavazói támogatják nagyobb arányban a csatlakozást. A Polgári Demokrata Párt híveinek 73, a szociáldemokrata párt szavazóinak pedig csak 43 százaléka EU-párti. Különösen alacsony a belépés támogatottsága a kommunista párt követői között, csupán 10 százalékuk híve a csatlakozásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!