Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Nem változtatott az alapkamaton a Fed

MTI
2002.05.08. 09:03
Nem változtatott kedden az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed úgynevezett Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC).

A kamatszint így továbbra is 40 éves mélyponton, 1,75 százalékon maradt, és a Fed az alacsony kamatokkal kívánja támogatni az elindult amerikai gazdasági élénkülést. A FOMC idén már harmadszor döntött a kamat szinten tartásáról.

A Reuters jelentése szerint a FOMC tagjai egyhangúlag döntöttek. Az inkább szimbolikusnak számító diszkont rátához ugyancsak nem nyúltak, 1,25 százalék maradt.

A FOMC közleménye szerint bizonytalan a kereslet alakulásának a kilátása és még mindig fennáll az infláció és a recesszió kockázata. Megfigyelők szerint ez azt jelenti, hogy a FOMC aggodalmát fejezte ki az utóbbi napok néhány gyenge makrogazdasági adataival, így egyebek között a munkanélküliség áprilisi alakulásával kapcsolatban.

A Dow Jones azt emelte ki, hogy a FOMC mostani közleménye kevésbé derűlátó, mint volt legutóbbi ülésén, amikor azt közölte, hogy az amerikai gazdaság erőteljes növekedésbe kezdett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!