Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Enron Kaliforniában manipulálta az áramdíjakat

MTI
2002.05.08. 09:43
A tavaly decemberben csődbe jutott amerikai energiakereskedő Enron a kaliforniai áramszolgáltatási válságok idején megkérdőjelezhető praktikákkal nyomta felfelé az áramdíjakat, s ezzel hozzájárult az eddigi legsúlyosabb kaliforniai áramhiányhoz - derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket a New York Times hozott nyilvánosságra az Enron-ügyeket vizsgáló tisztviselők jelentéseire hivatkozva.

Ezek a dokumentumok a kaliforniai hatóságoknak értékes bizonyítékokat jelenthetnek, hiszen már régóta sejtették, hogy az Enron és más áramkereskedők a piacot manipulálták és jelentős szerepet játszottak a válságok kialakulásában.

Az áramválságok - amelyek során több órás korlátozásokat kellett bevezetni az áramhiány miatt - 2000-ben és tavaly a kaliforniai fogyasztóknak milliárdos károkat okoztak.