Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Portugál adóemelés a stabilitási paktum teljesítésére

euractiv.hu
2002.05.08. 09:49
Az új portugál kormány 17-ről 19 százalékra emeli a forgalmi adó mértékét. A két hónapja hatalomra jutott szociáldemokrata párt a választási kampányban még adócsökkentést ígért. Az adóemelés annak a takarékossági csomagnak a része, amely az eurózóna költségvetési hiányra vonatkozó kritériumának teljesítésére irányul.

A szociáldemokraták mellett a jobbközép Néppártot magában foglaló konzervatív kormány takarékossági csomagjában szereplő adóemelés a tervek szerint fél év alatt 400 millió eurós bevételhez juttatja az államkincstárt - írja a Yahoo! News.

Az intézkedés ahhoz járulhat hozzá, hogy a portugál költségvetés hiánya ne lépje túl a GDP három százalékát. A tilalmat az eurózóna monetáris biztonságát garantáló, 1997-ben elfogadott stabilitási és növekedési paktum írja elő. A paktum célja az, hogy a valutauniós tagság feltételéül támasztott konvergencia-kritériumokat az euró bevezetése után is teljesítsék az eurózóna tagállamai.

Mint ismert, idén februárban az ibériai ország Németországgal együtt csak úgy menekült meg a hivatalos uniós megrovás elől, hogy ígéretet tett arra: a deficit idén három százalék alatt marad, és 2004-re egyensúlyi helyzetbe kerül a költségvetés.