Portugál adóemelés a stabilitási paktum teljesítésére

euractiv.hu
2002.05.08. 09:49
Az új portugál kormány 17-ről 19 százalékra emeli a forgalmi adó mértékét. A két hónapja hatalomra jutott szociáldemokrata párt a választási kampányban még adócsökkentést ígért. Az adóemelés annak a takarékossági csomagnak a része, amely az eurózóna költségvetési hiányra vonatkozó kritériumának teljesítésére irányul.

A szociáldemokraták mellett a jobbközép Néppártot magában foglaló konzervatív kormány takarékossági csomagjában szereplő adóemelés a tervek szerint fél év alatt 400 millió eurós bevételhez juttatja az államkincstárt - írja a Yahoo! News.

Az intézkedés ahhoz járulhat hozzá, hogy a portugál költségvetés hiánya ne lépje túl a GDP három százalékát. A tilalmat az eurózóna monetáris biztonságát garantáló, 1997-ben elfogadott stabilitási és növekedési paktum írja elő. A paktum célja az, hogy a valutauniós tagság feltételéül támasztott konvergencia-kritériumokat az euró bevezetése után is teljesítsék az eurózóna tagállamai.

Mint ismert, idén februárban az ibériai ország Németországgal együtt csak úgy menekült meg a hivatalos uniós megrovás elől, hogy ígéretet tett arra: a deficit idén három százalék alatt marad, és 2004-re egyensúlyi helyzetbe kerül a költségvetés.