Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaesett az idegenforgalom bevétele

Napi Online
2002.05.08. 11:37
Az év első három hónapjában 866 ezer vendég 2,3 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek forgalma 4, a belföldi 3 százalékkal gyarapodott az előző év hasonló időszakához képest - jelentette a KSH.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetésimérleg-adatai szerint az idegenforgalomból 696 millió euró devizabevétel származott, ami forintban számítva közel 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az első negyedévben a külföldi vendégek 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, több mint a felét Budapesten. Országosan a külföldi vendégéjszakák 66 százaléka az Európai Unióból érkezett vendégekre jut. A 487 ezer belföldi vendég ez idő alatt 1,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az egycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípusban bővült a belföldivendég-forgalom. Január-március során a szállodák átlagosan 35 százalékos, az előző év azonos időszakához hasonló szobafoglaltsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyek március végéig 12,4 milliárd forint szállásdíjbevételt könyvelhettek el, további 7,6 milliárd forint bevétel származott a szálláshelyek üzemeltetésében lévő több mint 1200 vendéglátóegység tevékenységéből.

Az egyéb szolgáltatások 5,6 milliárd forint - a tavalyinál 15 százalékkal több - bevételt eredményeztek a szálláshelyeknek. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a január-márciusi időszakban az árak 11 százalékkal növekedtek. Az év első három hónapjában 5,4 millió, a tavaly ilyenkorinál 4 százalékkal kevesebb külföldi látogató érkezett az országba. Az első negyedév során 2,4 millió magyar határátlépést regisztráltak, ami összességében 3 százalékos növekedést jelent.