Jövő héten berlini üzemekben is sztrájkolnak a fémipari dolgozók

MTI
2002.05.08. 13:26
Németországban a negyedik napja tartó fém- és gépipari forgósztrájk kiterjesztését ígérte a szakszervezet szerdán: a jövő héten berlini üzemek is sorra kerülnek.

Gerhard Schröder kancellár szerdán ismét tárgyalásokat sürgetett a sztrájkot kiváltó bérvita rendezésére, és figyelmeztette a dolgozókat, hogy a vállalatonként egy-egy napos forgósztrájk elbocsátásokhoz és a versenyképesség csökkenéséhez vezethet.

Szeptemberben Németországban parlamenti választások lesznek, és Schröder újraválasztása azon is múlhat, sikerül-e inflációt nem okozó megállapodással gyorsan befejezni a sztrájkot.

Az IG Metall szakszervezeti szövetség közölte, hogy szerdán is folytatta a sztrájkot Baden-Württemberg tartományban, nyomatékot adni 4 százalékos bérkövetelésének az ágazat 3,6 millió dolgozója számára. A szakszervezet eredetileg 6,5 százalékos emelést akart, de ezt a két hete kudarcba fulladt tárgyalásokon enyhítette.

Szerdán az IG Metall Baden-Württemberg tartományban 13 ezer kis- és középüzem fémipari dolgozóját szólította fel munkabeszüntetésre.

A sztrájk a jövő héten Berlinre és Brandenburg tartományra is kiterjed, és a szövetségben elmondták: addig nem ülnek újra tárgyalóasztalhoz, míg a munkáltatók nem emelnek a 15 hónap alatt 3,3 százalékos béremelésre és 190 euró egyszeri pótlékra tett utolsó ajánlatukon.

Berlinben és Brandenburgban hétfőre 25 üzem több mint 10 ezer dolgozóját szólították fel munkabeszüntetésre. Az április végén tartott szavazáson a 2,8 millió szervezett ágazati dolgozó több mint 85 százaléka mondott igent a sztrájkra.