Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Messze még a Mol gázüzletágának eladása

MTI
2002.05.10. 12:42
A Mol gázüzletágának eladásáról a jelen helyzetben felelősen csak a gázár-szabályozás, az új gáztörvény és a gázpiaci nyitás kondícióinak ismeretében lehet dönteni - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek arra a hírre reagálva, hogy a Magyar Fejlesztési Bank első olvasatban tárgyalt a gázüzletági koncepciójáról.

Hernádi Zsolt elmondta: mindezekben a kérdésekben meg kell ismerni az alakuló kormány álláspontját, hiszen ezek a feltételek befolyásolják a tranzakciót. Mindezek a szakmai lépések nemcsak a Molnak, hanem az egész nemzetgazdaságnak fontosak, mondta Hernádi Zsolt hozzátéve, hogy a mostani helyzet az egész ország energiapolitikája szempontjából kedvezőtlen hatású.

A Mol gázüzletága többségi részesedésének eladását a cég részvényeseinek közgyűlésén is jóvá kell hagyni. Ennek összehívására minimum 30 nap szükséges, így a jelenlegi kormány működése alatt már ezért sem zárulhatna le a tranzakció.

A részvényesek közül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek vétójoga van ebben a kérdésben. László Csaba pénzügyminiszter-jelölt pedig többször kijelentette, hogy nem tartják szükségesnek a gázüzletág megvételét.

Az új gáztörvény tervezete már elkészült, az Országgyűlés elé azonban még nem került. A Magyar Energia Hivatal elkészítette az új gázár-szabályozási rendeletet is, amelynek januártól kellett volna hatályba lépnie. A Gazdasági Minisztérium azonban a hivatal elképzeléseit még nem hagyta jóvá.

A Magyar Energia Hivatal tervezetében többféle gázáremelési tervezetet nyújtott be, valamint azt javasolta a kormánynak, hogy meg kell osztani a Mol kockázatát ez ügyben.