Messze még a Mol gázüzletágának eladása

MTI
2002.05.10. 12:42
A Mol gázüzletágának eladásáról a jelen helyzetben felelősen csak a gázár-szabályozás, az új gáztörvény és a gázpiaci nyitás kondícióinak ismeretében lehet dönteni - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek arra a hírre reagálva, hogy a Magyar Fejlesztési Bank első olvasatban tárgyalt a gázüzletági koncepciójáról.

Hernádi Zsolt elmondta: mindezekben a kérdésekben meg kell ismerni az alakuló kormány álláspontját, hiszen ezek a feltételek befolyásolják a tranzakciót. Mindezek a szakmai lépések nemcsak a Molnak, hanem az egész nemzetgazdaságnak fontosak, mondta Hernádi Zsolt hozzátéve, hogy a mostani helyzet az egész ország energiapolitikája szempontjából kedvezőtlen hatású.

A Mol gázüzletága többségi részesedésének eladását a cég részvényeseinek közgyűlésén is jóvá kell hagyni. Ennek összehívására minimum 30 nap szükséges, így a jelenlegi kormány működése alatt már ezért sem zárulhatna le a tranzakció.

A részvényesek közül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek vétójoga van ebben a kérdésben. László Csaba pénzügyminiszter-jelölt pedig többször kijelentette, hogy nem tartják szükségesnek a gázüzletág megvételét.

Az új gáztörvény tervezete már elkészült, az Országgyűlés elé azonban még nem került. A Magyar Energia Hivatal elkészítette az új gázár-szabályozási rendeletet is, amelynek januártól kellett volna hatályba lépnie. A Gazdasági Minisztérium azonban a hivatal elképzeléseit még nem hagyta jóvá.

A Magyar Energia Hivatal tervezetében többféle gázáremelési tervezetet nyújtott be, valamint azt javasolta a kormánynak, hogy meg kell osztani a Mol kockázatát ez ügyben.