Judit
2 °C
7 °C

Áprilisban éves szinten 6,1 százalékkal emelkedtek az árak

MTI
2002.05.14. 10:20
A fogyasztói árak áprilisban 0,9 százalékkal haladták meg a márciusi, és 6,1 százalékkal a 2001 áprilisi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők 5,8 százalék körüli inflációt vártak. A maginfláció áprilisban márciushoz képest 0,6 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,1 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói infláció az előző hónaphoz képest 0,7 százalék, az előző év áprilisához pedig 6,8 százalék volt.

A KSH közlése szerint áprilisban az élelmiszerek drágulása 0,24 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,19 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,18 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,17 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,10 százalékkal, a háztartási energiáé 0,01 százalékkal emelte, míg a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése 0,01 százalékkal mérsékelte az előző hónaphoz viszonyított áremelkedést. A központi, illetve az önkormányzati intézkedések árnövelő hatása 0,1 százalék volt.

Az idényáras élelmiszerek 7,5 százalékos, a kenyér 1,3 százalékos, a péksütemények és az éttermi étkezés 1,1 százalékos drágulása mellett, 3,7 százalékkal csökkent a tojás, 2,6 százalékkal a sertészsiradék, 2,1 százalékkal a sertéshús, 1,5 százalékkal a liszt, és 1,4 százalékkal a baromfihús ára.

A KSH szerint az idén áprilisban a ruházkodási cikkek árai - a tavaszi-nyári áruválaszték megjelenésével - az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban szintén az átlagosnál nagyobb volt az áremelkedés. A járműüzemanyagok 4,0 százalékkal drágultak márciushoz képest.

Az elmúlt egy év alatt, 2001 áprilisához képest, az élelmiszerek ára az átlagot meghaladóan emelkedett. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 28, az étolaj 20, a sertészsiradék 17, a munkahelyi és az éttermi étkezés 11, a tej 10 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt 13 százalékkal a liszt, 5 százalékkal a tojás, 2 százalékkal a baromfihús ára.

A KSH szerint a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan kevesebbet kellett fizetni, mint 2001 áprilisában. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a ruházkodási cikkek 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti áremelkedésén belül kiemelkedett a testápolási szolgáltatás 15, a lakbér 14, a járműjavítás, -karbantartás, a tv-előfizetés és a szemétszállítás 11 százalékos drágulása. A háztartási energia és a szeszes italok, dohányáruk árnövekedése is magasabb volt az átlagosnál - közölte a KSH.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?