Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Márciusban éves szinten 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

MTI
2002.05.16. 10:22
Az ipari termelés márciusban a munkanaphatástól megtisztított index alapján 4,2 százalékkal nőtt egy év alatt, és - a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat alapján - 2,5 százalékkal haladta meg a februárit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kiigazítatlan adatok szerint a termelés márciusban 3,1, az első három hónapban pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Márciusban a feldolgozóipari termelés 3,8 százalékkal nőtt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,9 százalékkal csökkent az enyhébb időjárás következtében az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamosgép, műszergyártás 12 százalékkal bővült egy év alatt. Az élelmiszer-, az ital- és dohánygyártás termelése 9,3 százalékkal nőtt, a járműgyártás teljesítménye az autóipar általános válsága következtében 9 százalékkal csökkent.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben a gép-, berendezés gyártás bővült, 39,7 százalékkal. A növekedés gyorsulása figyelhető meg a fafeldolgozásban, enyhe élénkülés érzékelhető a vegyianyagok, -termékek előállításában.

Legnagyobb mértékben a textília, textiláru gyártása csökkent, 16,7 százalékkal, és jelentős termelés visszaesés következett be a bőrtermék, lábbeli előállításában.

A termelés 2002 első három hónapjában a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal a dél-dunántúli régióban bővült, számottevően, 8,2 százalékkal nőtt az észak-alföldi körzetben. Az említett időszakban a közép-dunántúli régióban 7,8 százalékkal, az észak-magyarországi régióban 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.