Márciusban éves szinten 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

MTI
2002.05.16. 10:22
Az ipari termelés márciusban a munkanaphatástól megtisztított index alapján 4,2 százalékkal nőtt egy év alatt, és - a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat alapján - 2,5 százalékkal haladta meg a februárit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kiigazítatlan adatok szerint a termelés márciusban 3,1, az első három hónapban pedig 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Márciusban a feldolgozóipari termelés 3,8 százalékkal nőtt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,9 százalékkal csökkent az enyhébb időjárás következtében az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamosgép, műszergyártás 12 százalékkal bővült egy év alatt. Az élelmiszer-, az ital- és dohánygyártás termelése 9,3 százalékkal nőtt, a járműgyártás teljesítménye az autóipar általános válsága következtében 9 százalékkal csökkent.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben a gép-, berendezés gyártás bővült, 39,7 százalékkal. A növekedés gyorsulása figyelhető meg a fafeldolgozásban, enyhe élénkülés érzékelhető a vegyianyagok, -termékek előállításában.

Legnagyobb mértékben a textília, textiláru gyártása csökkent, 16,7 százalékkal, és jelentős termelés visszaesés következett be a bőrtermék, lábbeli előállításában.

A termelés 2002 első három hónapjában a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal a dél-dunántúli régióban bővült, számottevően, 8,2 százalékkal nőtt az észak-alföldi körzetben. Az említett időszakban a közép-dunántúli régióban 7,8 százalékkal, az észak-magyarországi régióban 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.