Feldarabolják a kínai állami telefontársaságot

MTI
2002.05.16. 16:52
A távközlési szolgáltatások minőségének javítása érdekében két vállalatra - a China Telecomra és a China Netcomra - akarják felosztani a kínai állami telefontársaságot.

Az információs ügyekért felelős kínai miniszter szerint a világ második legnagyobb vezetékes hálózatának felosztása javítja a szolgáltatásokat, a minőséget és a versenyképességet, s utat nyit a két állami cég tőzsdei bevezetéséhez is.

A China Netcom tíz tartomány és az észak-kínai városok vezetékes hálózatát üzemelteti, a China Telecom 21 tartomány, valamint a déli és északnyugati városok távközléséért felelős. A China Telecom területén a forgalmat 70 százalékban a távolsági beszélgetések teszik ki. A dpa tudósítása szerint a China Telecom 158 milliárd jüanos (21,1 milliárd euró) alaptőkével indul, a China Netcom alaptőkéjéről nem közöl adatot a jelentés.

Hosszú távon a két cég rivalizál és vezetékes üzleteiken felül mobilkoncessziókat is szerezhetnek. Mobilterületen eddig csak a China Mobile és a China Unicom tevékenykedik.