Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ideje elgondolkodni az EBRD felszámolásán?

MTI
2002.05.21. 12:36
A német kormány pénzügyi államtitkára szerint időszerű elgondolkodni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) majdani felszámolásán, mivel lényegében már betöltötte küldetését, de a bank bezárása a szakember szerint is csak hosszú évek múlva válhat esedékessé.

Caio Koch-Weser erről az EBRD bukaresti közgyűlésén beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársának. A kedden publikált interjúban a német szakember állást foglalt az ellen, hogy az EBRD újabb és újabb, részben ázsiai országokra terjessze ki a tevékenységét. Kivételként említette Mongóliát.

Az EBRD-t annak idején azzal a céllal alapították, hogy segítse a kelet-európai országok gazdasági átalakulását. Ezt a feladatát sikerrel fogja teljesíteni, mihelyst a kelet-európai térség államaiban lezárult az áttérés a piacgazdaságra. Az EBRD nem válhat olyan "fejlesztési bankká", amelynek elsődleges feladata a szegénység elleni küzdelem - mondta Koch-Weser.

Szavai szerint a jelenlegi évtized második felében lehetne megtartani az EBRD megszüntetéséről folyó vitát. A bank tényleges bezárása azonban csak jóval 2010 után válna időszerűvé. Ha azonban akkor sem szüntetnék meg az EBRD-t, az intézmény hosszú távon vetélytársává válhatna a Világbanknak vagy regionális fejlesztési bankoknak, ami konfliktusokat eredményezhet - vélekedett a német pénzügyi államtitkár.