Piroska
3 °C
4 °C

Gazdasági megszorítások Izraelben

MTI
2002.05.22. 14:43
Az izraeli parlament szerdán első olvasatban jóváhagyta azt a gazdasági megszorító programot, amelynek hét eleji váratlan elutasítása belpolitikai válságot okozott a közel-keleti országban.

A 120 tagú knesszet 65 képviselője voksolt a vészintézkedések bevezetése mellett, 26 ellene, hét honatya pedig tartózkodott. Távol maradt a voksolástól az ultraortodox Sasz párt 17 képviselője, akiknek a keddre virradóra tartott előző szavazáskor tanúsított ellenállása kiváltotta a belpolitikai válságot. Ariel Saron izraeli miniszterelnök menesztette kormányából a "lázadó" párt négy miniszterét. Az izraeli rádió szerint a Sasz párti képviselők távolmaradása miatt a menesztés szerda este hatályba is lép.

A 13 milliárd sékel (2,7 milliárd dollár) értékű deficitcsökkentő program célja a közel 20 hónapja tartó izraeli-palesztin fegyveres konfliktus miatt elmélyült gazdasági válság enyhítése lenne. Az ellenségeskedés miatt megugrottak Izrael védelmi kiadásai, csaknem minden külföldi befektetés leállt, tovább növekedett az amúgy is magas munkanélküliség, és többéves pénzügyi stabilitás után elszabadult az infláció.

Szakértők egybehangzó értékelése szerint a helyzet a közeljövőben gyorsuló ütemben romlana, ha a kormányzat nem tesz azonnali és radikális lépéseket a közkiadások csökkentésére.

A csomag egyebek mellett 6 milliárd sékeles kiadáscsökkentést és 3 milliárd sékeles adóemelést tartalmaz, s 3 százalékról 3,9 százalékra növeli a költségvetés GDP-arányos tervezett hiányát erre az évre. A csomag bevezetését az izraeli parlamentnek még kétszer meg kell erősítenie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!