Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az euró bevezetése alig növelte az olasz inflációt

euractiv.hu
2002.05.24. 09:40
Az olasz statisztikai hivatal, az Istat szerint néhány esettől eltekintve nem igazolódtak a fogyasztók azon félelmei, hogy a kereskedők leplezett áremelésre használják fel az új pénzre történő átállást.

A hivatal adatai azt mutatják, hogy 2001 decembere és 2002 márciusa között 1 százalékkal emelkedtek az árak, míg az egy évvel azelőtti - euró nélküli - időszakban is 0,9 százalékos volt a drágulás mértéke.

Az Istat értékelése szerint az élelmiszerárak és az olajár emelkedése a fő oka annak, hogy az év első hónapjaiban viszonylag magas volt az infláció. Áprilisban a 12 havi fogyasztói árindex 2,4 százalékkal emelkedett, a májusi előrejelzés 2,3 százalékos drágulással számol.

Mint ismert, az Európai Központi Bank 2 százalékban határozza meg a 12 havi inflációs plafont. Az eurózónában az áprilisi 12 havi infláció 2,4 százalék volt.