Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GKI szerint a gazdaság túljutott a mélyponton

MTI
2002.05.27. 11:06
A külső és belső hiány növekedése az év hátralévő részében folytatódni fog - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. a K&H Bank együttműködésével készült prognózisában.

Az elemzők szerint májusban a magyar gazdaság már valószínűleg túljutott a dekonjunktúra mélypontján, a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása rendkívül gyorsan emelkedik. Öszességében a gazdaság lassul, de az év második felében a javuló külső konjunktúra révén élénkülés kezdődhet.

Az ipari termelés már márciustól kezdve enyhén emelkedik, de az év egészében így is csak mintegy 3 százalékkal bővül.

Igen gyorsan, legalább 10 százalékkal emelkedik az építőipar teljesítménye, számottevő növekedés várható a kereskedelemben, a távközlésben és az ingatlan-szektorban.

A GDP az év első felében 3 százalék alatti, az év második felében 3,5 százalék körüli, 2002 egészében pedig mintegy 3,2 százalékos ütemben bővül.

Az előrejelzés kiemeli, hogy a választási ígéretek teljesítése nyomán a lakossági jövedelmek gyors növekedése tovább élénkül. A végrehajtott illetve bejelentett intézkedések alapján idén a költségvetési szférában 25 százalékos, az üzleti szférában 13 százalék körüli, összességében mintegy 17 százalékos bruttó béremelkedés várható.

Az államháztartásban egyszerre kell eleget tenni a korábbi kormány eredeti, illetve a választások előtt és után hozott pótlólagos kiadásnövelő döntéseinek és az új kormány vállalásainak - figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve, hogy ezért az erőteljes költekezés folytatódására számítanak.