Gusztáv
3 °C
6 °C

A GKI szerint a gazdaság túljutott a mélyponton

MTI
2002.05.27. 11:06
A külső és belső hiány növekedése az év hátralévő részében folytatódni fog - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. a K&H Bank együttműködésével készült prognózisában.

Az elemzők szerint májusban a magyar gazdaság már valószínűleg túljutott a dekonjunktúra mélypontján, a lakosság jövedelme és ezzel fogyasztása rendkívül gyorsan emelkedik. Öszességében a gazdaság lassul, de az év második felében a javuló külső konjunktúra révén élénkülés kezdődhet.

Az ipari termelés már márciustól kezdve enyhén emelkedik, de az év egészében így is csak mintegy 3 százalékkal bővül.

Igen gyorsan, legalább 10 százalékkal emelkedik az építőipar teljesítménye, számottevő növekedés várható a kereskedelemben, a távközlésben és az ingatlan-szektorban.

A GDP az év első felében 3 százalék alatti, az év második felében 3,5 százalék körüli, 2002 egészében pedig mintegy 3,2 százalékos ütemben bővül.

Az előrejelzés kiemeli, hogy a választási ígéretek teljesítése nyomán a lakossági jövedelmek gyors növekedése tovább élénkül. A végrehajtott illetve bejelentett intézkedések alapján idén a költségvetési szférában 25 százalékos, az üzleti szférában 13 százalék körüli, összességében mintegy 17 százalékos bruttó béremelkedés várható.

Az államháztartásban egyszerre kell eleget tenni a korábbi kormány eredeti, illetve a választások előtt és után hozott pótlólagos kiadásnövelő döntéseinek és az új kormány vállalásainak - figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve, hogy ezért az erőteljes költekezés folytatódására számítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!