Erzsébet
1 °C
4 °C

Napokon belül lehúzhatja a rolót a KPNQwest

MTI
2002.05.30. 10:23
Eredménytelenül végződtek a holland KPNQwest távközlési szolgáltató részbeni vagy teljes eladásáról folyó tárgyalások, miután a hitelező bankok szerdán beszüntették a csődvédelembe menekült cég finanszírozását.

A vállalat napokon belül befejezi tevékenységét - mondták név nélkül nyilatkozó források a Reutersnek. A hírre a cég papírja végleg összeomlott. A források szerint egyszerűen elfogyott az idő a további tárgyalásokra, miután sem a bankok, sem a részvényesek nem mozdultak.

A KPNQwest a múlt héten még azt közölte, hogy tárgyal fő befektetőivel, az amerikai Qwest Communications szogáltatóval és a holland KPN Telecommal, valamint a hitelező bankokkal a további finanszírozásról. Szerdai értesülések szerint a Bear Stearns befektetési ház is "komoly" tárgyalásokban állt vevőjelöltekkel, de a cégnek elfogyott a pénze, mielőtt eredmény született volna.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már két hete közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

A KPNQwest fő holland részvényese, a KPN tavaly július végén adott túl a magyar Pannon GSM mobiltelefon-szolgáltató 44,7 százalékán, becslések szerint 715 millió euróért.

A KPNQwest részvénye szerdán 29,03 százalékkal 0,22 euróra zuhant az Euronext tőzsdecsoport amszterdami részlegén. A cég piaci tőkeértéke két év alatt 40 milliárd euróról 21 millió euróra - a korábbi érték fél ezrelékére - olvadt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?