Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Napokon belül lehúzhatja a rolót a KPNQwest

MTI
2002.05.30. 10:23
Eredménytelenül végződtek a holland KPNQwest távközlési szolgáltató részbeni vagy teljes eladásáról folyó tárgyalások, miután a hitelező bankok szerdán beszüntették a csődvédelembe menekült cég finanszírozását.

A vállalat napokon belül befejezi tevékenységét - mondták név nélkül nyilatkozó források a Reutersnek. A hírre a cég papírja végleg összeomlott. A források szerint egyszerűen elfogyott az idő a további tárgyalásokra, miután sem a bankok, sem a részvényesek nem mozdultak.

A KPNQwest a múlt héten még azt közölte, hogy tárgyal fő befektetőivel, az amerikai Qwest Communications szogáltatóval és a holland KPN Telecommal, valamint a hitelező bankokkal a további finanszírozásról. Szerdai értesülések szerint a Bear Stearns befektetési ház is "komoly" tárgyalásokban állt vevőjelöltekkel, de a cégnek elfogyott a pénze, mielőtt eredmény született volna.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már két hete közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

A KPNQwest fő holland részvényese, a KPN tavaly július végén adott túl a magyar Pannon GSM mobiltelefon-szolgáltató 44,7 százalékán, becslések szerint 715 millió euróért.

A KPNQwest részvénye szerdán 29,03 százalékkal 0,22 euróra zuhant az Euronext tőzsdecsoport amszterdami részlegén. A cég piaci tőkeértéke két év alatt 40 milliárd euróról 21 millió euróra - a korábbi érték fél ezrelékére - olvadt.