Csillag István EU-konform gazdasági minisztériumot szeretne

Napi Online
2002.05.30. 10:30
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vezetése az első harminc napban átgondolja teendőit - jelentette ki Csillag István, a tárca vezetője az első munkanapján. Továbbra is a tárca hatáskörébe tartozik a Széchenyi terv. Erre a gazdaságfejlesztési munkára szükség van, ám a lebonyolításban alapvető változásokra van szükség.

A jövőben a Magyar Fejlesztési Bankot - a portfólió átrendezése után - tulajdonosi szempontból a gazdasági és közlekedési miniszter felügyeli. A tárcánál öt helyettes államtitkár működik majd, akik az energetikai, a közlekedési, az ipari és befektetési, a gazdasági és pénzügyi, valamint a kis- és középvállalkozások ügyeit felügyelik.

A GKM a következő egy hónap során a fontosabb területekkel foglalkozó munkatervet készít. A tárca új vezetése a jelenlegi apparátus legtöbb tagjára számít. A jövőben a gazdaságfejlesztést és a közlekedést is felügyelő minisztérium a korábbinál jobban szeretné biztosítani a gazdasági döntéseknél az átláthatóságot és a közpénzek elköltésének folyamatát.

Csillag szerint minden szervezeti egységben világos elképzelést kell kialakítani arról, hogy meghatározott idő múlva hová akarnak eljutni. Az uniós megfelelőség jegyében a tárca 2004-től legalább két nyelven publikálja fontosabb anyagait.

A tárca feladata lesz a nemzeti fejlesztési terv kidolgozása is. Csillag véleménye szerint a jövőben törekedni kell arra, hogy a magyarországi gazdaságfejlesztés az unióshoz hasonlóan hétéves időtávra tekintsen előre. Ha pedig egy keret a nagy érdeklődés és pályázati kedv nyomán kimerül, az unióban nem szokás az előirányzat növelése. Emellett a tárca majd azt is figyelembe veszi, hogy az egyes pályázatok korábban milyen hatékonysággal működtek.