Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csillag István EU-konform gazdasági minisztériumot szeretne

Napi Online
2002.05.30. 10:30
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vezetése az első harminc napban átgondolja teendőit - jelentette ki Csillag István, a tárca vezetője az első munkanapján. Továbbra is a tárca hatáskörébe tartozik a Széchenyi terv. Erre a gazdaságfejlesztési munkára szükség van, ám a lebonyolításban alapvető változásokra van szükség.

A jövőben a Magyar Fejlesztési Bankot - a portfólió átrendezése után - tulajdonosi szempontból a gazdasági és közlekedési miniszter felügyeli. A tárcánál öt helyettes államtitkár működik majd, akik az energetikai, a közlekedési, az ipari és befektetési, a gazdasági és pénzügyi, valamint a kis- és középvállalkozások ügyeit felügyelik.

A GKM a következő egy hónap során a fontosabb területekkel foglalkozó munkatervet készít. A tárca új vezetése a jelenlegi apparátus legtöbb tagjára számít. A jövőben a gazdaságfejlesztést és a közlekedést is felügyelő minisztérium a korábbinál jobban szeretné biztosítani a gazdasági döntéseknél az átláthatóságot és a közpénzek elköltésének folyamatát.

Csillag szerint minden szervezeti egységben világos elképzelést kell kialakítani arról, hogy meghatározott idő múlva hová akarnak eljutni. Az uniós megfelelőség jegyében a tárca 2004-től legalább két nyelven publikálja fontosabb anyagait.

A tárca feladata lesz a nemzeti fejlesztési terv kidolgozása is. Csillag véleménye szerint a jövőben törekedni kell arra, hogy a magyarországi gazdaságfejlesztés az unióshoz hasonlóan hétéves időtávra tekintsen előre. Ha pedig egy keret a nagy érdeklődés és pályázati kedv nyomán kimerül, az unióban nem szokás az előirányzat növelése. Emellett a tárca majd azt is figyelembe veszi, hogy az egyes pályázatok korábban milyen hatékonysággal működtek.