Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Antiszemita bankárné?

euractiv.hu
2002.05.30. 14:21
A holland zsidók szövetsége antiszemitizmus vádja miatt feljelentést tett az Európai Központi Bank elnökének, Wim Duisenbergnek a felesége ellen. Az ok: Gretta Duisenberg antiszemita kijelentést tett, amikor szomszédjaival a házára kitűzött palesztin zászlóról vitázott.

Gretta Duisenberg a palesztinokkal való szolidaritás jeléül amszterdami házuk balkonjára palesztin zászlót tűzött ki. Duisenbergné azért tette ki hat hete a palesztin lobogót, mert "szomorú és mérges" a palesztinok helyzete miatt. Szerinte férje nem bánja egyéni akcióját. "Természetesen megvitattam a kérdést férjemmel, aki úgy véli, hogy kifejezhettem véleményemet. Nem én vagyok az EKB elnöke" - idézi a bankár feleségét a Parool című holland lap.

Duisenbergék zsidó származású szomszédjai kifogásolták a palesztin zászló kihelyezését, mire állításuk szerint Gretta Duisenberg azt a kijelentést tette, hogy "a palesztinok elnyomásáért a gazdag zsidók felelősek". A felperesek ügyvédje szerint az állítás az antiszemitizmus klasszikus esete.