Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Argentin gazdasági felforgatók

MTI
2002.05.31. 12:15
Az argentin szenátus hatályon kívül helyezte a "gazdasági felforgató tevékenységről" szóló vitatott törvényt, és ezzel eleget tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelprogramjainak felújításához szabott egyik fontos feltételnek.

A szavazást Eduardo Duhalde elnök sikerként könyvelheti el, mert a kudarc a lemondását vonhatta volna maga után. A kormányzó peronisták csak akkor érték el a többséget, amikor egy szavazni nem kívánó ellenzéki szenátornő elhagyta az üléstermet. A törvényhozónő távozásával szavazategyenlőség állt be, és Juan Carlos Maqueda felsőházi elnök voksa döntött.

Az ezzel érvénytelenített, még 1974-ből származó törvény alapján a mostani argentin válság során eljárásokat indítottak több banki és vállalati vezető ellen, akiket a tőkekimenekítéshez nyújtott segítséggel és más pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsítottak.

Az IMF és a nemzetközi pénzügyi központok azért bírálták a törvényt, mert meggyőző bizonyítékok nélkül, pusztán feltételezések alapján is büntetőjogi következményekkel fenyegeti a gyanúsítottakat. Ez rontja a jogbiztonságot, és gátolja a külföldi befektetéseket.

A törvény hatályon kívül helyezésének ellenfelei viszont azzal érveltek, hogy a tőkekimenekítésért és a takarékbetétek elolvadásáért felelős tisztségviselők nem úszhatják meg büntetlenül. Ezeket a bűncselekményeket azonban más argentin törvények is büntetik, igaz, kevésbé szigorúan - írta kommentárjában a német dpa hírügynökség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?