A svédek fele támogatja az euró bevezetését

euractiv.hu
2002.05.31. 12:25
A Gallup közvélemény-kutató május második felében készült felmérése szerint az 50 százalékos európárti táborral szemben a megkérdezettek közel harmada (32 százalék) nem támogatja a korona lecserélését euróra. 17 százalék pedig nem tud dönteni a kérdésben - írja a Svenska Dagbladet című svéd lap.

Göran Persson svéd miniszterelnök jövő tavaszra tervezi az euró bevezetéséről szóló népszavazást, hogy már 2005 januárjában csatlakozhasson az ország az európai valutaunióhoz. Azonban egy referendumhoz még nem túl meggyőző az euró támogatottsága a svédek körében. A különböző felmérések a jelenlegihez hasonlóan azt mutatják, hogy az euró bevezetését támogatók aránya alig vagy - mint azt a mostani példa mutatja - nem lépi át az 50 százalékos küszöböt.

A svéd kormányfő tervének megvalósulásához azonban nem csak az szükséges, hogy megnyerje saját honfitársait a pénzcseréhez, hanem országát is "euró-kompatibilissé" kellene tennie. Ugyanis az Európai Bizottság múlt héten kiadott jelentése nem találta érettnek a skandináv országot az eurózónához történő csatlakozásra. A brüsszeli testült szerint a svéd korona nem teljesíti az árfolyam-stabilitásra vonatkozó feltételt, továbbá az ország központi bankja sem elég független a politikai beavatkozásoktól.