Aliz
6 °C
14 °C

Halászdráma és -botrány az EU-ban

euractiv.hu
2002.05.31. 13:04
Az Európai Bizottság által javasolt halászati reformterv többek között az EU halászhajó-állományának leépítését írja elő. Brüsszel számításai szerint Svédországban a halászhajók 49, Dániában pedig 27 százalékát kellene kivonni a forgalomból. A skandináv országok drasztikus mértékű kapacitáscsökkentésével szemben Spanyolországnak csak a hajók 9 százalékát kellene kiselejteznie - írja a Politiken című dán lap.

Az Európai Parlament halászati bizottságának elnöke, Struan Stevenson szerint a Bizottság által javasolt számok azt mutatják, hogy a spanyol kormány nyomásgyakorlása sikerrel járt.

Mint ismert, nagy botrány alakult ki Brüsszelben abból, hogy olyan levelek kerültek elő, amelyek bizonyították: a spanyol kormány arra utasította a Bizottság spanyol alelnökét, Loyola de Palacio asszonyt, hogy Madrid érdekeinek megfelelően befolyásolja a halászati politika tervezett reformját. A spanyol befolyásolás gyanúja felvetődött a mezőgazdasági biztos, Franz Fischler esetében is.

Ha a vádak bebizonyosodnak, akkor Spanyolország megsértette az EU Szerződését, amely kizárja, hogy a tagállamok befolyást gyakoroljanak a Bizottságra. Az Európai Parlament ennek megfelelően már azt fontolgatja, hogy külön vizsgálóbizottságot állít fel az ügy feltérképezésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?