Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre több vegyszer a zöldségekben

MTI
2002.05.31. 14:29
Az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot, hozzon erélyesebb intézkedéseket a gyomirtók és más növényvédőszerek zabolátlan használatával szemben, mert a friss zöldség, gyümölcs és gabona összetételében egyre jobban emelkedik a vegyszerek aránya.

Belgiumban különösen érzékenyen reagált a kormány és a sajtó, mert a legfrissebb uniós felmérések szerint itt a legrosszabb a helyzet. Az EU 15 tagja közül Belgiumban a zöldség, gyümölcs, gabona 8,6 százaléka a megengedettnél magasabb mértékben tartalmazza a növényvédő vegyszerek nyomait, ami árt nemcsak a fogyasztók egészségének, hanem a talajvízek állapotát is rontja.

A Belgiumban megvizsgált minták közül a narancs 97, a körte 84, a saláta 65 százalékában mutatható ki vegyszerek jelenléte, és a vegyszerezettség mértéke állandóan emelkedik.

Magda Aelvoet közegészségügyi miniszter kijelentette, hogy egyes növényvédő szereket be fog tiltani, mások használatát erősen korlátozni akarja. A miniszterasszony szerint a vegyszertartalom nem annyira a fogyasztók egészségét, inkább a környezet állapotát fenyegeti, elsősorban a talajvizek minőségét.