Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csődben a Nysa Motor

MTI
2002.06.03. 23:36
Lengyelországban, az opolei gazdasági bíróság hétfőn kihirdette a Nysa Motor gyár csődjét. A dél-koreai Daewoo száz százalékos tulajdonát képező sziléziai üzemben csaknem egy hónapja tart a dolgozók ülősztrájkja. A hat dolgozó közül, akik éhségsztrájkot folytatnak, hármat hétfőn legyengült állapotban kórházba szállították. A sztrájkoló dolgozók a csőd kihirdetése után közölték, hogy folytatják tiltakozó akciójukat.

A gyárban működő Szolidaritás szakszervezet álláspontja szerint az üzem nincs csődhelyzetben. A szakszervezet azt hangoztatja, hogy a végsőkig védelmezni fogja a gyárat. A követeléseket a baloldali OPZZ szakszervezet is támogatja.

A Nysa Motor az utóbbi években Polonez Truck és Citroen Berlingo, valamint C-15-ös haszonjárműveket gyártott. Idén január óta szünetel a termelés. A gyárban jelenleg több mint 900-an dolgoznak, akik a leállás óta fejenként összesen csak mintegy 400 zloty (26000 forint) fizetést kaptak. A gyár jövőjének biztosítása mellett követelik elmaradt járandóságuk kifizetését is.